news_banner

správy

Čo je AVážená deka?
Vážené prikrývkysú terapeutické prikrývky, ktoré vážia medzi 5 a 30 libier.Tlak z nadváhy napodobňuje terapeutickú techniku ​​nazývanú hĺbková tlaková stimulácia alebo tlaková terapia.

Kto môže mať prospech z AVážená deka?
Pre mnohých ľudívážené prikrývkysa stali rutinnou súčasťou úľavy od stresu a zdravých spánkových návykov, a to z dobrého dôvodu.Vedci skúmali účinnosť vážených prikrývok pri zmierňovaní fyzických a emocionálnych symptómov.Aj keď je potrebný ďalší výskum, doterajšie výsledky naznačujú, že mnohé podmienky môžu priniesť výhody.

Úzkosť
Jedným z hlavných použití váženej prikrývky je liečba úzkosti.Hlboká tlaková stimulácia môže pomôcť znížiť autonómne vzrušenie.Toto vzrušenie je zodpovedné za mnohé fyzické príznaky úzkosti, ako je napríklad zvýšená srdcová frekvencia.

autizmus
Jednou z charakteristík autizmu, najmä u detí, sú problémy so spánkom.Malá výskumná štúdia z roku 2017 zistila, že u niektorých autistov má hĺbková tlaková terapia (kefovanie, masáž a stláčanie) pozitívne výhody.Tieto výhody sa môžu rozšíriť aj na vážené prikrývky.

Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)
Existuje len veľmi málo štúdií, ktoré skúmajú používanie vážených prikrývok pri ADHD, ale štúdia z roku 2014 bola vykonaná s použitím vážených viest.V tejto štúdii výskumníci vysvetľujú, že vážené vesty boli použité v terapii ADHD na zlepšenie pozornosti a zníženie hyperaktívnych pohybov.
Štúdia zistila sľubné výsledky pre účastníkov, ktorí používali váženú vestu počas priebežného výkonnostného testu.Títo účastníci zaznamenali zníženie úloh pri odpadnutí, opustení sedadiel a vrtení sa.

Nespavosť a poruchy spánku
Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu spôsobiť poruchy spánku.Vážené prikrývky môžu pomôcť niekoľkými jednoduchými spôsobmi.Pridaný tlak môže pomôcť Trusted Source upokojiť váš srdcový tep a dýchanie.To vám môže uľahčiť relaxáciu predtým, ako sa usadíte na dobrý nočný odpočinok.

Osteoartróza
Neexistujú žiadne výskumné štúdie o používaní vážených prikrývok pri osteoartritíde.Jedna sTrusted SourcetudyTrusted Source využívajúca masážnu terapiu však môže poskytnúť odkaz.
V tejto malej štúdii dostávalo 18 účastníkov s osteoartritídou masážnu terapiu na jednom kolene počas ôsmich týždňov.Účastníci štúdie poznamenali, že masážna terapia pomohla znížiť bolesť kolena a zlepšila kvalitu ich života.
Masážna terapia vyvíja hlboký tlak na kĺby s osteoartrózou, takže je možné, že podobné výhody možno pocítiť aj pri použití zaťaženej prikrývky.

Chronická bolesť
Chronická bolesť je náročná diagnóza.Ale ľudia, ktorí žijú s chronickou bolesťou, môžu nájsť úľavu pomocou vážených prikrývok.
Štúdia z roku 2021 vykonaná výskumníkmi z UC San Diego zistila, že zaťažené prikrývky znižujú vnímanie chronickej bolesti.Deväťdesiatštyri účastníkov s chronickou bolesťou používalo počas jedného týždňa buď ľahkú alebo zaťaženú prikrývku.Tí v skupine s váženou prikrývkou našli úľavu, najmä ak žili aj s úzkosťou.Zaťažené prikrývky však neznížili úroveň intenzity bolesti.

Lekárske procedúry
Používanie vážených prikrývok počas lekárskych procedúr môže mať určité výhody.
Štúdia z roku 2016 experimentovala s použitím vážených prikrývok na účastníkoch, ktorí podstúpili extrakciu zubov múdrosti.Účastníci váženej prikrývky mali nižšie symptómy úzkosti ako kontrolná skupina.
Výskumníci vykonali podobnú následnú štúdiu na dospievajúcich s použitím váženej prikrývky počas extrakcie moláru.Tieto výsledky tiež zistili menšiu úzkosť pri použití váženej prikrývky.
Keďže lekárske postupy majú tendenciu spôsobiť symptómy úzkosti, ako je zvýšená srdcová frekvencia, používanie vážených prikrývok môže byť prospešné pri upokojení týchto symptómov.


Čas odoslania: 13. júla 2022